Гигантското морско чудовище, описано още през 2009 година и известно като Хищника Х, получи официално името Pliosaurus funkei. Страшилището на Световния океан е отнесено от учените към нова разновидност, а първоначабните му размери са коригирани на по-малки, съобщи LiveScience.

Останките на плиозавъра, получил световна известност, бяха открити през 2006 г. на остров от норвежкия архипелаг Шпицберген, припомня изданието, цитирано от БТА. Те леко се различават от други находки, правени преди на територията на Англия и Франция.

Сега, след продължили няколко години изследвания на челюстта, гръбначния стълб и предните крайници, специалистите са стигнали до извода, че Хищникът Х на практика е нова разновидност.

Първоначално се смяташе, че чудовището е достигало 15 метра на дължина, но резултатите от последните изследвания показват, че е било дълго 12 метра. Дори и така обаче размерите му са много по-големи от тези на най-големите морски обитатели, които се срещат в Световния океан днес. Дължината на масивния череп на чудовището е достигала 2 метра. Челюстите му са били с близо 30-сантиметрови зъби, а захапката му е била 10 пъти по-силна от тази на което и да е съвременно живо същество, в това число и на Голямата бяла акула, и 4 пъти по-силна от тази на Тиранозавър рекс.

Плиозаврите - чудовища, плували в морските дълбини преди около 145 - 160 милиона години през юрския период, са имали къси шии, тела с формата на сълза и 4 големи крайника, напомнящи весла, които са им позволявали да "летят във водата". Представителите на новата разновидност са живели близо до горната граница на юра и вероятно, са унищожили плезиозаврите - изкопаеми влечуги с малка глава и дълги шии.

Най-новите изследвания показват, че Pliosaurus funkei са имали по-дълги предни крайници, отколкото другият, открит по-рано плиозавър. Различия има още във формата на гръбначния стълб и в разстоянието между зъбите. Освен фосил на Pliosaurus funkei, на територията на Шпицберген са били открити почти 40 други фосила. Те са описани в научното списание Norwegian Journal of Geology. Сред тях са два нови ихтиозавъра, няколко плезиозавъра с най-дългите шии от известните през юрския период и редица безгръбначни животни.

Според Джон Хурум, учен от университета на Осло, откритите вкаменелости ще спомогнат за по-доброто опознаване на древното арктическо море, изобилстващо на внушаващи страх хищници.