С най-малко 15% да се повиши размерът на плащанията при бременност, раждане и за отглеждане на деца, поискаха в декларация от Конфедерацията на труда „Подкрепа”, предаде БНР. Синдикатът не приема "неадекватна политика на управляващите по отношение на майчинството и детството на фона на задълбочаващите се кризисни демографски процеси и намаляването на раждаемостта у нас".

От КТ "Подкрепа" определят като "недопустимо запазването на обезщетенията и помощите на равнището им от преди четири години предвид ръста на инфлацията през този период".

Ако не се погрижат за семействата с малки деца, управляващите ще допуснат остро социално напрежение и противопоставяне между поколенията и различните социални групи, което ще застраши социалния мир в страната, казва президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

В отговор на исканията на майките и младите семейства за увеличение на майчинските и тяхното обвързване с минималната работна заплата, социалният министър Тотю Младенов отговори: „На този етап в бюджета няма възможност за повишаване на детските надбавки“, съобщава БГНЕС.

На този етап икономиката е на такова ниво и такъв БВП имаме, че не можем да осигурим повече средства, обясни социалният министър. "Годишно даваме общо над 500 милиона лева за изплащането на детски надбавки. Над 50 % от целия бюджет на нашето министерство отива само за това. По 35 лева месечно изплащаме за над 80% от всички деца", подчерта той.

Тотю Младенов категорично подкрепя да има подоходно семейно облагане. "Мисля, че е редно и възможно да има подоходно семейно облагане. С Министерството на финансите и с НАП работим по тази система", допълни Младенов.