Да „скъсяваш“ акции означава да продаваш взети назаем такива с цел покупката им по-късно на по-ниска цена (за формиране на положителен финансов резултат). Обикновено инвеститорите се насочват към скъсяване на акции, които смятат за силно надценени.

Ето и кои са 25-те най-скъсяваните щатски акции, компоненти на широкия индекс S&P 500:

На първото място с продадени на късо близо 50% от наличните акции е компанията First Solar (FSLR). Това е една от най-противоречивите и силно волатилни компании в състава на широкия индекс.

Високият процент на „къси позиции“ в компанията не е случаен, предвид на поевтиняването в книжата на компанията с близо 52% за последната една година, на фона на повишението на широкия индекс с 12.7% за същия период.

Не много по-назад по скъсен обем с 43% са акциите на JCPenney (JCP). Въпреки големия обем скъсени акции, последните са поевтинели едва с 20.6% за последната една година.

Само още шест компании от индекса са със скъсен обем от над 25% от общия им обем акции в обръщение. Това са GameStop, Safeway, Pitney Bowes, Netflix, United States Steel и RR Donnelley.

По принцип в моменти на ръст акциите на някои от най-скъсените позиции бележат изключително засилен ръст поради лавинообразното закриване на къси позиции и покупки с цел закриването им. Затова редица инвеститори имат склонност да купуват подобен род „силно продадени“ компании, в очакване на подобен „шорт скуиз“.

Разбира се, трябва да се има предвид, че подобна стратегия може да е изключително рискова, а за това акциите на една компания да са толкова „силно скъсени“ често има сериозен мотив.