Да сте си мечтали някога да не срещате шефа си и колегите ви да са холограми? След още едно поколение може да се окаже, че това е нормалната ситуация на работното място.

Два са основните сценария, по които може да се развие офисът до 2025 г., смятат водещи анализатори в областта на технологиите в САЩ и Великобритания. Според единия, ще работим с хора, с които никога няма да се запознаем лично, а според другия - ще си общуваме с виртуални колеги, докато си седим вкъщи или пътуваме нанякъде.

Работното място е изправено пред драматични промени и трансформации, показва изследване на панел от специалисти, представители на Импириъл колидж - Лондон, Масачузетския технологичен институт, Вашингтонския университет, международни изследователи и представители на британското правителство.

Изцяло ще отпадне въпросът дали е практично да носим собствения си компютър или друго устройство в офиса. В бъдеще може изобщо да нямате офис, съобщава Би Би Си, цитирана от вестник "24 часа".

Експертите предричат, че до 2025 г. технологиите вече ще ни позволяват да си построяваме офиса от въздуха, като използваме интерактивн повърхности. Старите работни помещения завинаги ще бъдат изместени от холографска телеконферентна връзка и виртуални "сухи тренировки" на проектите, върху които работим.

Вместо това стените вкъщи или в помещение, което сме си харесали за работа, ще бъдат покрити с дигитално обработена "умна" боя, която ще извиква пред нас 3D аватари на колегите ни при едно докосване.

Нещо повече, лаборатория към Масачузетския технологичен институт вече работи по технология как физична повърхност може да се променя в отговор на команди под формата на жестове. В бъдеще ще можем да променяме повърхности, без да ги докосваме, ще работим с виртуални документи върху стена или табло и ще създаваме предмети, които след това можем да принтираме в 3D вариант.

Заради всички тези промени, които ни очакват в съвсем близко бъдеще, работните места няма да са организирани както сега, а ще станат изключително разпръснати. Самите служители ще работят от най-различни места за много по-кратко време по проекти. В много от случаите хората, работещи в даден екип, дори няма да познават колегите си.

Не само служителите ще трябва да се приспособяват към промените. Броят на локациите, които една компания използва в работата си, ще се увеличи с 50% до 2020 г., прогнозира отделно изследване, проведено от "Прайс уотър хауз купърс".

Ще се промени драстично и начинът на работа, като тази тенденция вече е видима, твърдят изследователите. До следващата година ще има повече от 1.2 милиарда свързани с широколентов интернет лични електронни устройства в повече от 800 млн. дома по света.

Все по-популярна сред фирмите става политиката "донесете си собствения компютър", тъй като личните електронни устройства вече са с толкова добри качества, че могат спокойно да се използват и за работа. За служителите със сигурност е по-удобно да ползват едно устройство за служебната и за личната информация.

В крайна сметка, сливането на електронните устройства за работа и за лично ползване ще стане почти 100%. Това ще доведе до още по-голямо свързване между хората. Макар че те ще работят разпръснато, системата ще наподобява организирания хаос на кошера или колония на мравките.

Групи от работници ще бъдат организирани дигитално, макар че ще са разпръснати по света. Така ще можем да работим, докато се движим, където пожелаем.

С времето дигитализацията на всички предмети около нас ще напредне толкова много, че всичко - от мобилния телефон до слънчевите очила и контактните лещи - ще са портали към виртуални работни пространства, прогнозират изследователите. Премигваме и можем да бъдем транспортирани виртуално в сърцето на нашия "офис".

Така че в бъдеще дори няма да има нужда да си носите собствения компютър - просто ще трябва да "пренесете" самия себе си на работното място, а то ще е виртуално при всички положения, коментира Би Би Си.

За някои цялата тази картина може да звучи прекалено киборгово. "Няма защо да се страхувате", успокоява Мадс Тимър, основател на датската компания "Иновейшън лаб". "Хубавото на онлайн обществото, което се задава, е, че ще има бутон за изключване. Затова е и толкова атрактивно", коментира специалистът.