Рецесията в Испания продължи и през третото тримесечие, но не е толкова голяма със спад на БВП от 0.3% спрямо 0.4% в предишното тримесечие, сочат неокончателни официални данни, оповестени днес.

Данните са малко по-добри от прогнозите на Испанската централна банка, която предвиждаше спад с 0.4%. Но на годишна основа БВП е намалял с 1.6% през третото тримесечие, въпреки че правителството планира спад с 1.5% до края на годината.

Публикуването на данните на Националния статистически институт беше добре прието от борсата в Мадрид, която регистрира растеж с 0.83% след отварянето си, БГНЕС.

Това обаче е петото поредно тримесечие на спад на испанската икономика, която в края на миналата година се върна към рецесия - по-малко от две години, след като излезе от нея. Държавата, която е четвърта икономика в еврозоната, а един на всеки четвърти трудоспособен е безработен, регистрира през първото тримесечие спад на БВП с 0.3% и с 0.4% през второто тримесечие.

За да намали тежкия си публичен дефицит, Испания започна програма за строги ограничения, целяща спестяването на 150 млрд. евро между 2012 и 2014 г., от които 39 млрд. евро през 2013 г.

Но според икономистите, строгите икономии отлагат за по-нататък възстановяването на икономиката на страната, пострадала от спукването на балона на пазара на недвижимите имоти през 2008 г.