Не е работа на банките да се занимават с цените на електроенергията в България, но е тяхна работа да разчитат, че когато регулаторът е обещал нещо, то ще се изпълни. Това заяви на кръгла маса, посветена на предизвикателствата пред сектора на производство на енергия от ВЕИ, председателят на Асоциация на банките в България Левон Хампарцумян, предаде БТА.

Ние, банките, не се бъркаме и не искаме да се бъркаме в разговора за цените на енергията, но искаме предсказуемост, за да можем да си гледаме нашата работа, заяви Хампарцумян. Според него инвестиционният климат не печели при резки промени в регулаторната среда.

Капиталът в нашата страна е малко, той може да осигури растеж между 1 и 2%, посочи банкерът. Ако искаме по-висок растеж, трябва да направим така, че чуждият капитал да е заинтересован да идва в България, каза Хампарцумян и добави, че за да дойдат в страната инвеститорите, трябва да могат да прогнозират своята печалба.

Представителят на Европейската банка за възстановяване и развитие Даниел Берг заяви по време на форума, че трябва да има стабилен климат за инвестиции и повече възможности за производство на енергия и то не прекалено скъпа за крайния потребител. Не можем да кредитираме в среда, която не е предсказуема, защото трябва да правим изчисления за следващите 15-20 години, посочи Берг.

На кръглата маса присъстваха представители на различните асоциации на производители на енергия от ВЕИ, както и представители на електроразпределителните дружества, но липсваха представители на МИЕТ и ДКЕВР, което бе изтълкувано от производителите на зелена енергия като нежелание за диалог с тях.

Днес получихме уведомление от ЕК, че е започнало разследване срещу България заради това, че са въведени цени за достъп до мрежата, което застрашава конкурентната среда, посочи пред участниците в кръглата маса Себастиан Ньотлинкс от Българската ветроенергийна асоциация.

Той посочи, че в повечето по-големи проекти за вятърни паркове е използвано заемно финансиране от банки и че ако останат в сила въведените от ДКЕВР цени за достъп, инвеститорите ще фалират, а банките ще се окажат най-големите собственици на мощности от възобновяема енергия.

От години НЕК трупа загуби, защото продава енергията на потребителите под себестойност, с промени в законодателството финансовите загуби на НЕК се прехвърлиха върху електроразпределителните дружества, защото НЕК повече не плаща "зелена добавка" на дружествата на база на това, което те изкупуват, посочи Ньотлинкс.

С въвеждането на тарифите за достъп до мрежата тази загуба бе прехвърлена на нас - производителите, а ние вече няма на кого да я прехвърлим, добави той.

Никола Газдов от Българската фотоволтаична асоциация изнесе данни за въведените в ЕС след 2000 г. мощности. Ако се включат и газовите централи, 90% от нововъведените мощности в Европа са от възобновяема енергия, каза Газдов.

Неговият колега Пенко Пенков заяви, че в България повече от 1200 фирми са регистрирани като производители на зелена енергия в сайта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие и това е много ценно за страната ни. Инвестициите във вятърни и слънчеви мощности се развиват от 2009 г. насам, а 85% от тях са построени през последната година, посочи още Пенков. Това е благодарение на поканата, която ние, инвеститорите, получихме от страна на управляващите и положителната законова регулаторна рамка, каза той.

Към 30 юни 2012 г. общо инсталираната мощност от възобновяеми източници е 1 588 мегавата, без да се включват ВЕЦ над 10 мегавата. Очакваният дял на електроенергията, произведена от ВЕИ, от общото енергийно потребление за 2013 г. се очаква да бъде 14.87%, което отговаря на заложените от МИЕТ междинни цели до постигането на целта от 20.8% дял на енергията от ВЕИ през 2020 г., посочи Пенков.