Смартфоните и таблетите дават възможност на притежателите си да влизат в интернет, да слушат музика и да правят снимки, но те ги превръщат и в работохолици, сочат резултатите от британско изследване.

С постоянния достъп до имейла смартфонът добавя до два часа към работния ден. С тях 50% от хората проверяват пощата си всеки ден, дори и да са на почивка, и звънят в офиса.

Пристрастяването към работата и неспособността човек да се изключи от нея, дори когато е на морския бряг, се причинява от все по-голямата несигурност. Това се улеснява и от новите технологии и достъпа до интернет, благодарение на телефоните.

Изследване на магазините Пиксмания установи, че британците работят допълнително средно 460 часа в годината, защото отговарят на имейли по телефона си. Ако средният работен ден е 9-10 часа, хората отговарят на имейли или звънят по работа още два часа.

Почти всеки десети признава, че прекарва до три часа над работното време да проверява служебни имейли, по телефона или домашния компютър, посочва bTV.

Заради новите технологии много компании очакват служителите им да са на разположение по 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Така заради смартфоните и компютрите хората не могат да се откъснат от службата. От притеснение някои проверяват пощата си непосредствено преди да заспят и веднага щом се събудят сутрин.