Изгубеното време, докато стигнем до работа, разсейванията в офиса, нарастващите цени на горивата, семейните и личните ангажименти карат много от нас да искат да работят от вкъщи.

Според изследване на Ipsos/Reuters от тази година, около една пета от работната сила в света работи от вкъщи с пряка компютърна връзка с местоработата си, а близо 10% работят вкъщи.

Това е идеалната ситуация за много хора, но съвсем не е подходяща за всеки. Ако някое от следните неща е налице при вас, значи работата от вкъщи не е най-удачният вариант:

1. Лесно се разсейвате. Ако смятате, че работата от вкъщи ще ви осигури достатъчно време, за да наваксате с домакинските задачи, тя вероятно не е за вас. Човек може лесно да се залиса с миенето на чинии или в подготовката на предстоящо празненство през уикенда, но това няма да му помогне да си свърши служебната работа. Ако работата от вкъщи ви изкушава да вършите безброй неща у дома или да наваксвате с любимите си телевизионни сериали, вашият работодател вероятно няма да е доволен от спада в продуктивността ви.

2. Имате нужда други да ви мотивират. Да работиш от вкъщи може да е самотно, особено ако сте социален тип. Разберете кога усещате, че сте най-продуктивни. Ако се чувствате по-енергично, когато контактувате с други хора и обичате да провеждате спонтанни срещи с колегите си или мениджъра си, изолацията вкъщи може да е предизвикателство.

3. Трябва да присъстване на работа лично. Не всяка работа може да се работи от вкъщи. В много случаи човек трябва да присъства лично. Ако работата ви изисква да контактувате с клиенти на място през целия ден, работата от вкъщи вероятно не е вариант.

4. Вашият шеф е микромениджър. Начинът, по който шефът ви ръководи екипа си, може да се отрази на възможността да работите от вкъщи. Ако трябва постоянно да взема участие във вашата работа, независимо дали ви харесва или не, той вероятно няма да се съгласи да ви изпрати да работите от вкъщи.

5. Средата ви разсейва. Ако не разполагате с обособено място, което да ползвате за домашен офис, или ако имате малки деца вкъщи, за които няма кой да ви помага, има голяма голяма вероятност да не свършите толкова работа, колкото в офиса. Бъдете обективни, когато преценявате работната среда, която можете да създадете вкъщи; ако тя не ви помага да си свършите работата в работно време, ще бъдете объркани и непродуктивни.

6. Не разполагате с технически възможности. Способността ви да работите от вкъщи успешно ще зависи от технологичните изисквания, за да си вършите работата. Ако постоянно имате нужда от специално оборудване, за да си вършите работа, има повече смисъл да се разберете с работодателя си за по-гъвкаво работно време, вместо да се опитвате да работите изцяло от вкъщи.

7. Харесвате офиса и колегите си. Да работиш в офис невинаги е неудобство, особено ако човек се разбира добре с колегите си. Проучвания показват, че солидната подкрепа от колегите в офиса удължава живота. Така че, ако да работите в офис не е пречка за вас, можете да извлечете и здравни ползи от цялата работа.

8. Не знаете как да спрете в края на деня. Ако работите в офис, е по-лесно да превключите към края на работния ден, след като излезете от офиса и тръгнете за вкъщи. От друга страна, вкъщи може да се окаже, че работите много по-дълго време от необходимото, ако не си наложите самодисциплина.

9. Липса ви концентрация. Ако имате проблеми с това да организирате задачите си за конкретния ден, работата вкъщи сам може да е още по-предизвикателна. Енергията и прекият контакт с останалите в офиса ще ви помогне да се концентрирате върху задачите си.

10. Границата между работата и живота вкъщи се размива. Напълно възможно е да работите от вкъщи и да имате по-малко време за семейството си. Ако офисът ви е в дъното на коридора, можете да се изкушавате да проверявате имейли или да довършвате задачи, вместо да прекарвате време със семейството си.