Работен ден с продължителност над осем часа увеличава риска от инфаркт с 80%, установиха финландски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Според проучването на екипа на д-р Мариана Виртанен от Финландския институт за трудова медицина допълнителните часове, изкарани в службата, ни обричат на смърт от инфаркт или инсулт.

Хората с работна седмица над 8 часа дневно са изложени на 40-80 процентов риск от фатална болест на сърцето, пише БТА.

Предупреждението на учените идва след анализ на 12 големи изследвания, датиращи от 1958 г. насам и включващи 22 хил. пълнолетни граждани.

Според д-р Мариана Виртанен повишеният риск от инфаркт се обуславя от по-продължителното въздействие на стреса на работното място.

Други причини могат да се търсят в лошия начин на хранене и на обездвижването при удължения работен ден.

През 2009 г. същият екип установи, че застояването в службата над осем часа води до деменция и има същите вредни последствия като тютюнопушенето.

Работниците на средна възраст, които се трудят 55 часа седмично и повече, са с намалени мозъчни функции, в сравнение с тези, чиято работна седмица се ограничава до 40 часа.

Великобритания е една от страните с най-дълга работна седмица в Европа, припомня вестникът - 42.7 часа.

За да запазят поста си, около 5 млн. британци остават в службата и след работно време, за което дори не им се заплаща. Но в дългосрочен план тези "жертви" в полза на работодателя могат да им струват доста скъпо.