Европейската централна банка (ЕЦБ) проверява дали не е нарушила собствените си строги правила, като е кредитирала испанските банки при прекалено щедри условия, заяви говорителка на финансовата институция вчера.

Проверка на германския вестник Die Welt am Sonntag показва, че банките са вземали средства назаем при намалена стойност на предложеното обезпечение с 0.5%, въпреки че с оглед на надеждността на испанските държавни облигации, намалението е трябвало да бъде с 5.5%.

Рейтингът на някои от книжата е трябвало да ги направи напълно неприемливи като обезпечение от ЕЦБ според изданието.

"ЕЦБ разследва въпроса", е заявила говорителка на банката.

Става въпрос за 18-месечни държавни облигации на стойност близо 80 млрд. евро, които погрешно са били класифицирани с върхов рейтинг А, докато голяма част от тях на практика са имали рейтинг B от водещите рейтингови агенции Moody's, Fitch и Standard & Poor's.

"Случаят с определени испански облигации поражда съмнения за качеството на риск мениджмънта в ЕЦБ, защото предложените като обезпечение книжа покриват само частично изискванията на финансовата институция", пише Die Welt am Sonntag.

Ако рейтингът на облигациите бъде понижен, банките ще трябва да представят обезпечение за допълнителни 16.6 млрд. евро, според изданието.