Хвърляйки ръкавицата в лицето на френския президент социалист Франсоа Оланд, Международният валутен фонд заяви, че увеличаването на данъците подрива Франция като място за „работа и инвестиции” и води до „значителна загуба на конкурентоспособност” , пише „Дейли телеграф”, цитирана от Фокус.

„Има риск ситуацията да се влоши, ако Франция не се пригоди към същото темпо, като това на нейните търговски партньори в Европа, особено Италия и Испания”, посочи Фондът.

Предизвикателството на МВФ имаше в себе си допълнителна пикантност, идвайки от института, оглавен от французойката Кристин Лагард, широко смятана за бъдещ претендент за президентския пост във Франция.

Предупреждението дойде, след като френският индустриалист Луис Гайоа представи пред Оланд дългоочаквания си доклад, призоваващ за „шокова терапия”, която да спре загниването на нацията с драстични съкращения в данъците върху доходите за бизнеса.

Във вторник Париж ще обяви първите си реакции след предложението на Галоа за „пакт за конкурентоспособност”, обединяващ намаляване на разходите за труд и иновационните инициативи.

Френският държавен глава Франсоа Оланд обеща да предприеме „твърди действия”:

„Утре правителството ще оформи заключения от доклада и ще бъдат предприети твърди действия”.

В рамките на дългоочаквания доклад Галоа препоръчва на правителството на намали разходите за труд с 30 милиарда евро, като предлага с 20 милиарда евро да бъдат намалени осигуровките за сметка на работодателите, а с 10 милиарда тези, внасяни от работещите.

Намаляването на осигуровките може да бъде компенсирано от силното понижаване на държавните разходи и от умереното увеличение на данъка Обща социален принос, ДДС и екологичните такси.

В документа Галоа призовава за ударно увеличаване на доверието, за сключване на социален пакт и възвръщане на позициите на Франция в областта на индустрията.