Европейската комисия занижи прогнозите си за ръста на еврозоната, след като дълговата криза е във вихъра си и се прехвърля от периферията към центъра на Европа и към най-силната европейска икономика – немската.

Еврозоната се очаква да се повиши с 0.1% през следващата година, на фона на прогнозирания през май ръст от 1%.

От ЕК занижиха също така очакванията си за ръст на немската икономика до 0.8% в сравнение с 1.7% през май миналата година.

Технически обаче еврозоната ще избегне рецесията.

Дилемата, свързана с Гърция и нейните кредитори, е една от причините за негативните прогнози на ЕК, като гръцкият дълг се очаква да се повиши до 188.4% от БВП за следващата година, или далеч над прогнозираните за 168% през май тази година.

„Европейските икономики трябва да се справят с трудностите на следкризисната корекция“, коментира Марко Бути, ръководител на икономическото звено към ЕК, цитиран от Bloomberg. „Трептенето в по-чувствителните европейски региони ще даде своето отражение и на останалите страни от съюза“, допълва специалистът.

Напрежението около Гърция се очаква да се запази до 12 ноември, когато европейските финансови министри ще преценяват дали Гърция е направила достатъчно съкращения в бюджета си, за да получи по-нататъшна помощ.

След негативните коментари еврото отбеляза сериозно понижение, достигайки нива от 1.2740, след като по-рано през деня достигна най-висока стойност от 1.2870.