Европейските лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов, се срещат днес и утре в Брюксел, за да обсъдят фискалния съюз и банковия съюз. Не се очакват ключови решения от срещата, която трябва да даде яснота за спасителните планове на Гърция и Испания.

Докато Атина очаква оценката на международните си кредитори и нов транш, а Испания обмисля молба за кредитна линия от Брюксел, повечето разговори ще бъдат съсредоточени върху реформи, целящи заздравяване на еврозоната. На срещата на върха се очакват много спорове, но малко решения, прогнозира ДПА, цитирана от БТА.

В центъра на дневния ред е междинен доклад за икономическия и паричния съюз, подготвен от президента на ЕС Херман ван Ромпой.

Документът очертава стъпките към банков съюз. Докладът трябва да бъде одобрен през декември и вече се оформя като спорен. Документът призовава страните от еврозоната да придвижат напред създаването на единен банков надзорен орган - условие за отпускане на пряка помощ на банките и ключова стъпка към създаване на банков съюз. Франция настоява да бъде спазен амбициозният план на ЕС до края на годината да бъде оформен механизъм за надзор, който трябва да следи 6000 банки в еврозоната.

Германия обаче е на мнение, че както скоростта, така и целта са твърде амбициозни. Холандия също настоява качеството и ефективността на надзора да бъдат гарантирани преди задействането на механизма за всичките 6000 банки, за да се премахне "моралният риск" в една система за "споделяне на тежестта в цяла Европа."ю

Прякото финансиране на банките е най-спешно в Испания, за чиито банки бе одобрена спасителна помощ от Европейския стабилизационен механизъм.

Създаването на общ орган за надзор на банките ще бъде последван от орган за оздравяване на затруднени банки и механизми за гарантиране на депозитите, които да осигуряват средства за цялата еврозона. Тези мерки са обект на изострени дискусии сред страните членки.

Докладът повдига и парливия въпрос за общите облигации на еврозоната, на които от самото начало се противопоставя Германия.

Друг въпрос, който безпокои Берлин и е включен в междинния доклад, е създаването на отделен бюджет на еврозоната. "За нашето правителство въпросът за втори бюджет на Европейския съюз освен редовния не стои на дневен ред", заяви германският държавен министър към министерството на външните работи Михаел Линк.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле ще даде своя принос към споровете, като предложи във вторник Европейската комисия да има повече правомощия за отхвърляне на бюджети, което ще изисква промяна в договорите на ЕС.

Докладът на Ромпой нарочно не засяга въпроса за промяна на договорите, посочи пред ДПА източник от Брюксел, като подчерта, че е важно да се постигнат споразумения по цялостните цели, преди да се обсъжда какви мерки са необходими. Консултантската компания Кепитъл икъномикс (Capital Economics) посочи, че "напредъкът към банков и фискален съюз остава предвидимо бавен".