България и Полша са двете държави в Европа, които са успели да минат през кризата с една завидна устойчивост. Това каза в парламента финансовият министър Симеон Дянков при представянето на проектобюджета за следващата година, предаде агенция „Фокус”.

Дянков съобщи данни от Доклад „Развиваща се Европа, устояваща на бурята” на Института за международни финанси отпреди дни.

В частта на доклада за Източна Европа за последните няколко години се посочва, че успехите са различни между различните държави в Източна Европа.

„Растежът през годините е останал стабилен, а финансовите пречки по-малки в държави като Полша, Турция и България, в които има политики, фокусирани върху редуцирането на структурните дисбаланси и политики, които подкрепят финансовата стабилност”, каза Дянков.

„Икономическото развитие след 2008 г. на държавите от Източна Европа показва сравнителна стабилност в сравнение със страните от Южна Европа. Държави като Полша, България, Турция и Чехия имат риск премии много по-ниски от държавите в еврозоната. Вчера за първи път успяхме да надминем и Словакия”, посочи финансовият министър.

„Казвам всички тези неща, за да покажа, че влизайки в разговор за Бюджет 2013 г., трябва да си припомним, че всички бюджети през последните години се правят в години на тежка криза”, каза още Дянков.

Финансовият министър подчерта, че Бюджет 2013 се концентрира върху увеличаване на доходите. Приоритетно се осигуряват средства за мерки в областта на социалната политика. Тези мерки са свързани с индексация на пенсиите от 1 април 2013 г.

В същото време млади социалисти разпънаха в кулоарите на Народното събрание скъсана рибарска мрежа, символизираща Бюджет 2013 г.

„Бюджетът за 2013 г. е скъсан и вече риба не лови. Никой от младите хора не се връзва на псевдополитиките, които прави сегашното правителство“. Това каза на брифинг в парламента лидерът на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев.

От опозицията обявиха, че няма да подкрепят проектобюджета за следващата година. Синята коалиция обвини ГЕРБ в завой на ляво.От Коалиция за България ще предложат алтернативен бюджет. От „Атака” също ще внесат алтернативен бюджет за следващата година, в който ще има коренна промяна в пакета от данъчни закони. Според депутати от ДПС проектобюджетът е бюджет на полугодието, който ще има нужда от ремонт в средата на годината, тъй като заложените приходи са нереалистични.

Милиард и двеста милиона лева повече приходи са заложили управляващите в Бюджет 2013, който влезе за обсъждане в Народното събрание (НС). Очаква се приходите да постъпят от повишената събираемост на данъците, припомня бТВ.

В приходната част за следващата година управляващите разчитат основно на увеличението на осигурителни вноски в сектора за отбрана и сигурност, от което се очаква да постъпят 230 милиона лева. Очаква се и запазване на заетостта и нивото на безработицата.

10 милиарда лева са предвидени за социални разходи, 3 милиарда лева са парите за здраве, а 2.9 милиарда - за образование. Средствата за култура са с 35 милиона лева повече, а за ремонт на общински пътища - с 50 милиона лева повече от тази година.

Заложено е увеличаване на минималната работна заплата до 310 лв. , а от 1 април следващата година. Ще бъдат предоговаряни осигурителните прагове. Максималният осигурителен доход става 2200 лева. Гарантираният минимален доход остава 65 лева, а 250 хиляди българи ще ползват социални помощи.

Отново от 1 април размерът на пенсиите ще се увеличи средно с 9,3 на сто, за което в бюджета са предвидени близо 600 милиона повече.

За 2013 г. общините ще получат общо приходи за финансиране на разходите си в размер на 4 123 600 000 лв., като сумата е по-голяма с 213.4 млн. лв. от тази за 2012 г.

На фона социалния позитивизъм обаче се въвежда спорният 10-процентов данък върху лихвите от депозитите.