С наближаването на края на годината все повече инвеститори се насочват към популярната стратегия „кучетата на Dow” (инвестиции в 10-те компании от индекса на сините чипове Dow Jones с най-висока дивидентна доходност). Обикновено това се прави в началото на годината.

Тази стратегия има резон предвид на несигурността на световните пазари, която се очаква да продължи и догодина, дълговата криза в Европа и притеснителното забавяне на ръста на китайската икономика.

В тази насока ето кои са компаниите от индекса, изплащащи най-висок дивидент към настоящия момент, както и представянето им през последната една година:

* данни bespokeinvest.com

При запазване на статуквото първите десет би следвало да оформят портфейла на един инвеститор, следващ тази стратегия. Тя бе изключително успешна през 2011 година, като донесе доход на инвеститорите от 12.83% с отчитане на инфлацията.

За сравнение останалите 20 компании, компонент на индекса, са донесли средна загуба за инвеститорите в размер на 3.81%.

От началото на годината следването на тази стратегия е донесло среден доход за инвеститорите от малко над 5% при отрицателен доход за останалите 20 компании.

Интересен е фактът, че някога смятаната за новаторска и технологична компания Intel е компонентът на Dow с третата най-висока дивидентна доходност. Силното поевтиняване на акциите с над 15% е допринесло за това.

Преди 10 години компанията плащаше по 2 цента дивидент на акция, докато сега той се е увеличил с близо 1000%.

Още една смятана някога за технологична компания – Hewlett-Packard е в топ 5 на най-дивидентните акции на индекса, като сривът в акциите й с близо наполовина през тази година е допринесъл за увеличаване на дивидентния й доход до 4%.