Става ли разглезеното човечество по-глупаво? Откакто се е появил съвременният човек, нашите тела и умове са се изменяли под влияние на естествения и полов подбор. Но как стои въпросът с интелекта?

Специалистът по генетика в Станфордския университет Джералд Крабтри отговаря: ако един средностатистически грък от 1000 г. преди новата ера се пренесе в наши дни, той ще изглежда много по-умен от всички нас.

Ученият развива т. нар. хипотеза за човешкия интелект. Според нея когато нашите предци са се сблъсквали със суровата реалност на ловци и търсачи, наказанието за глупост най-често било смърт. Сега за грешките, за които нашите предци са плащали с живота си, „един топмениджър от Уолстрийт ще получи бонус и ще стане привлекателен за противоположния пол“.

Ученият използвал оценка на броя на гените, които влияят върху умствените способности на човека, и техните изменения, и смята, че човечеството е било най-интелигентно преди 2-6 хил. години и оттогава прогресивно затъпява.

Слава богу, това е само теория и тя има своите противници. „Въпреки че гените са неустойчиви, нашето общество мисли здраво благодарение на образованието, което позволява бързо да бъдат предадени необходимите знания на всички негови членове“, смята един от противниците на тезата.