Корейският производител на смартфони Samsung е продал повече мобилни телефони през третото тримесечие от Apple, след като потребителите са били в очакване на новата пета версия на култовия модел на щатската компания.

Междувременно финландската Nokia е била изпреварена по продажби на смартфони от канадския производител на Blackberry - Research in Motion.

Глобалните продажби на смартфони са отбелязали ръст от 46.9% през третото тримесечие до 169.2 милиона броя, като пазарът е бил доминиран от Apple и Samsung.

Силното търсене на моделите Galaxy е съдействало продажбите на Samsung да възлязат на 55 милиона през третото тримесечие и да отредят на компанията дял от 32.5%. Междувременно от Apple са продали 23.6 милиона броя през тримесечието, което дава на компанията дял от 14% от пазара.

Двете компании сумарно са контролирали 46.5% от пазара на мобилни телефони, коментират от Gartner, изготвили проучването.

С пускането на iPhone 5 от изследователската компания очакват делът на операционната система iOS в общите продажби на смартфони да се повиши значително през четвъртото тримесечие на годината, с пускането на модела на почти всички пазари.

Междувременно делът на Nokia продължава да се свива и през третото тримесечие от компанията са продали 7.2 милиона телефона, което й дава дял от 4.2%. За сравнение канадската компания RIM е продала 8.9 милиона смартфона, или 5.2% от пазара.