България заема 49-о място в класацията на сп. Forbes на най-добрите страни за правене на бизнес.

Въпреки че отстъпва с две позиции, в сравнение с миналата година, в тазгодишната класация страната ни изпреварва всичките съседни на нас държави. Година по-рано през 2010 г. страната ни е заемала 53-о място.

Северната ни съседка Румъния заема 60-а позиция, докато южните ни съседки Турция и Гърция се нареждат на 52-о и 68-о място, респективно. Сърбия пък е на незавидното 90-о място.

Единствено Македония е преди нас, заемайки 37-о място.

Класацията на Forbes е изготвена въз основа на оценките на 140 държави по 11 критерия – имотни права, иновации, данъци, технологии, корупция, свобода (лична, търговска и парична), бюрокрация, защита на инвеститорите и представяне на капиталовия пазар.

Челната позиция в класацията през тази година е за Нова Зеландия, която се изкачва с една позиция, в сравнение с миналата година, и измества от челната позиция Канада. Възходът на Нова Зеландия се дължи на прозрачния и стабилен бизнес климат, който насърчава предприемачеството, според Forbes.

Нова Зеландия е с най-малък брутен вътрешен продукт от страните в челната десетка (162 млрд. долара), но заема първото място по четири от 11-те критерия, по които е изготвена класацията, в това число лична свобода, защита на инвеститорите, липса на бюрокрация и корупция.

Второто място в тазгодишната класация е за Дания, а челната тройка се оформя от Хонконг. По-нататък се нареждат Сингапур, Канада, Ирландия, Швеция, Норвегия и Финландия, челната десетка се оформя от Великобритания.

Най-лошата държава за правене на бизнес в света е Чад, според класацията на Forbes. Пред нея са Зимбабве, Венецуела, Камерун, Хаити, Етиопия, Мавритания, Йемен, Кот д'Ивоар, Иран и Гамбия.