Природата сама е проектирала тези басейни - на ръба на водопад, във вулканичните скали или насред национален парк. Всичко това са естествени водни басейни, които често са много по-зрелищни от тези в най-луксозните хотели.

Без хлор, без покрив над тях, без спасители, те често са на уникални места, предлагайки безкрайно красиви гледки. Порталът за пътуване TripAdvisor е състави класация на най-хубавите естествени водни басейни. Ето я и спиращата дъха селекция:

Devil's Pool, Замбия

"Дяволският" басейн е едновременно красив и много опасен и определено е само за смелчаци. Малкият естествен водоем се намира в горната част на водопада Виктория, точно над бездната.

Смелите могат да допълзят до ръба и да погледнат надолу в 110-метровата пропаст. Посетителите обаче могат да се къпят само в сухия сезон, а именно от септември до декември, когато нивото на водата е по-ниско.

Гарачико, Тенерифе

Не по-малко опасно е в някои от басейните на Тенерифе, Канарските острови. Местната вулканична скала съдържа много естествени, пълни с морска вода басейни. В Гарачико обаче някои от тях са позволени за всеки.

Порто Мониз, Мадейра

В Мадейра също има естествени басейни, потънали във вулканични скали. В Порто Мониз басейните са изкуствено разширени и оборудвани със съблекални и дори са отворени снек-барове.

Wadi Bani Khalid, Оман

На ръба на планината Хаджар планински потоци се вливат в живописни сладководни басейни. Водата е с изключително приятна температура до около 25 градуса.

Fairy Pools, Шотландия

Шотландия със сигурност не е известна със своите водни басейни, но дори и на шотландския остров Isle of Skye има естествен басейн, който се казва Fairy Pools (на български: приказни басейни). Приказният естествен басейн се намира в още по-приказен пейзаж.

Verzasca, Швейцария

В Швейцария планинските потоци са създали един красив естествен басейн в скалите. Къпещите се в него обаче трябва да търпят студено и да са калени, защото водата там дори през лятото е леденостудена.

Водопадът Havasu, САЩ

Естественият басейн в Аризона предлага великолепна обстановка: водопадът пада директно в басейна, което, особено през есента, е безкрайно красиво, защото цветът му става ярко тюркоазен.

Berry Springs, Австралия

В северната част на Австралия има няколко естествени водни басейна. Има обаче едно тайно местенце с кристално ясни води в близост до град Дарвин. Нарича се Berry Springs. Но тъй като го споделихме с вас - вече не е тайна.

Национален парк Kakadu, Австралия

Горното може спокойно да се отнесе за естествените водни басейни в националния парк Какаду. Паркът, сам по себе си, е един от най-красивите в Австралия. В някои от тези басейни обаче трябва да бъдете доста внимателни, защото може да се запознаете отблизо с някой крокодил.