Amazon.com е най-голямата компания за онлайн търговия в света с близо 60 млрд. долара годишни продажби. Компанията обаче не плаща на ръководителите си големи заплати, пише Адам Лашински от Fortune:

Годишната заплата на Джеф Уилке, който ръководи дейността на компанията в Северна Америка, която е една от най-мащабните й, е била 165 000 долара през 2011 г. Уилке е получил с 5 000 долара повече, в сравнение с предходната година. Освен един друг служител, никой друг в Amazanon не получава по-голяма заплата от Уилке.

Лашински не обявява кой е този човек, но според Business Insider, това е Диего Пиачентини, старши вицепрезидент на Amazon по международната търговия.

Ако обаче някой е очаквал много по-висока заплата, ще бъде разочарован. Пиачентини печели по 175 000 на година или с 10 000 повече от Уилке.

Пиачентини е бивш генерален мениджър на Apple за Европа и е нает в Amazon през 2000 г. от Джо Гали, бивш ръководител в Black & Decker, който за кратко бе главен оперативен директор на Amazon.com.

Предвид факта, че договорът му е подписан във време, когато Amazon бе отчайващо губеща компания, условията изглеждат малко щедри - 2.3 млн. долара бонус при подписване и опции за придобиването на 600 000 акции в период от 10 години.

Предвид факта, че Пиачентини се задържа в компанията, а пазарната стойност на Amazon.com в момента е над 100 млрд. долара, като международните продажби съставляват 44% от дейността й за миналата година, изглежда малко странно неговата малко по-висока заплата да се разглежда като архаично разминаване с пестеливите норми на компанията.

Важното в случая е, че Пиачентини е сключил добра сделка, като същото може да се каже и за Amazon.