Ростуризъм продължава да добавя хотели, изнудващи руски туристи, в своя „черен списък”. Става дума за туристи, които са клиенти на неплатежоспособни туроператори, заяви ръководителят на ведомството Александър Радков, цитиран от „Вести” и "Фокус".

Той посочи, че некоректно поведение е имало от страна на хотели в Тайланд, Виетнам, Чехия, България и други страни.

Туристите са били заплашвани с включването в мними черни списъци и им е бил оказван психологически натиск.

Най-много хотели са попаднали в „черния списък” на Ростуризъм след прекратяването на дейността на туроператора „Ланта тур вояж” в края на януари 2012 година. Заради фалита на компанията са пострадали около 3000 руски граждани.

В начелото на октомври ръководителят на Федералната агенция за туризъм на Русия (Ростуризъм) Александър Радков посочи пред руски медии, че български хотели може да бъдат включени в „черен списък”. Тогава ръководителят на Ростуризъм припомни за проблемите на руски туристи в България през това лято.

„За съжаление, в редица случаи имаше некоректно поведение от страна на чуждестранни хотели – имаше случаи на изнудване на пари в България.

На туристите им се предлагаше повторно да заплатят своя престой, те бяха заплашвани, оказваше им се психологически натиск.

Ще посъветваме туроператорите да не работят с тези хотели", заяви Александър Радков.

Изказването е по повод проблеми с туроператор, който фалира и така застраши ваканцията на почиващи у нас и в други страни руснаци. Това беше втори случай за годината, при който фалит на туристическа компания застрашава комфорта на туристи, почиващи в България.