Състезание по откриване на течове се обмисля в България. Това каза председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) - Иван Иванов на конференция, посветена на безводието и намаляването на загубите на вода, която се провежда в София, предаде“Фокус”.

„Като вземаме пример от румънската организация по водите, която провежда ежегодно състезания по откриване на течове, планираме да направим подобно национално състезание в България и да излъчим представител в румънското състезание“, каза Иванов.

Близо 60% от питейната водата у нас се разхищава, стана ясно по време на конференцията. За да се спре загубата на вода, потребителите ще бъдат глобявани и съответно стимулирани, ако пестят. Голям процент от питейната вода обаче се разхищава и от ВиК операторите, заради остарялата водопреносна мрежа и многото течове. В момента най-сериозен проблем с осигуряването на питейна вода имат в Омуртаг, Плевен и Севлиево, съобщи bTV.

70 695 души са засегнати от режими на водата в страната. Воден режим има в 17 области, 52 общини, 2 града - Омуртаг и Земен, и 122 села. Проблеми с доставянето на вода има в шест общини, два града - Панагюрище и Севлиево, и 22 села с общо 64 604 жители.

България инвестира над 1.7 милиарда лева във водния сектор.

Освен това се обмисля от догодина водата да се плаща на две тарифи. За наредбата съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, цитиран от БТА.

Двустепенна цена на водата предвижда потреблението до определено месечно ниво да се плаща на занижена цена, а над това ниво - на по-висока. К

Ще бъдат поощрени и и земеделските стопани, които въвеждат капково напояване или други способи за щадящо ползване на водата.

Границата, която ще разграничава цените, трябва да бъде определена в наредба, разработена от ведомството на Лиляна Павлова, съгласно водната стратегия на страната, която в момента се обсъжда в парламента.

Според Симидчиев, в други европейски страни е въведена дори петстепенна цена на водата, но за България е по-подходяща опростена система от две или най-много от три степени.