Уникална утеха предлага до края на седмицата една от най-големите гари в Белгия на пътниците, чийто влакове са закъснели. Фоайето на гарата приюти най-дългия в света шоколадов влак.

Той е част от отбелязването на Седмицата на шоколада в Белгия и привлича вниманието дори и на тези пътници, които бързат и обикновено нямат време да погледнат встрани от пътя си.

Влакът вече е вписан в Книгата на рекордите "Гинес" и има защо - дълъг е 34.5 метра и е изработен от 1250 килограма шоколад от малтийския майстор Андрю Фаруджа, съобщи БНТ.

"Имах тази идея от известно време. Исках да направя точно влак, защото мога да го направя дълъг, колкото си искам. Първоначално трябваше да е по-малък, но все добавях нови вагони и се получи толкова голям", разказва Андрю Фаруджа.

Първите седем вагона са от типа на съвременните, които се използват в белгийските железници, останалите са стари модели, включително и вагон-ресторант. Зрителите нямат нищо против нито новите, нито старите вагони, стига да са от шоколад.

"Искам да го изям, толкова вкусно изглежда! Приятно е да го гледам, докато чакам за влака. Моят влак пак закъсня", отзовават се чакащите на гарата.

За да бъде вписан в Книгата за рекорди, за шоколадовия влак беше създадена нова категория - "Най-дълго произведение от шоколад". Вече има най-голямо произведение от шоколад - модел на храм на маите, изработен от калифорнийска пекарна с тежест повече от осем тона.

Шоколадовият влак ще бъде на "Гар дьо Миди" до края на седмицата, а после ще мине през няколко музея на шоколада в Белгия и в Музея на влаковете в Брюксел.