Едно необичайно "колело", което скоро ще бъде съвсем готово в Китай, явно ще получи световна слава, но за жалост – не особено положителна.

Конструкцията е с височина на 50-етажна сграда с име Ring of Life ("Пръстенът на живота") вероятно е най-безполезната сграда, строена някога в света.

157-метровият стоманен пръстен се намира в търговски район в китайския град Фушун в североизточен Китай. Архитектът Джиа Уан Ченг, проектирал също и телевизионната кула Oriental Pearl в Шанхай, е създал тази постройка от около 3 500 тона желязо и стомана.

Пръстенът първоначално е бил планиран за аткракция, от която да се правят бънджи скокове, но идеята била отхвърлена от съображения за сигурност, съобщава китайският вестник Shenyang Evening News, цитиран от Билд.де.

Така в момента се оказва, че сградата, всъщност, няма никаква практическа цел. Никой няма да живее или да работи там, а колело няма люлки и не се върти.

Архитектът твърди, че символиката на кръга представлява пътя към рая.

Китайците смятат, че смелият дизайн би трябвало да се превърне в голяма атракция и като магнит да привлече посетители във Фушун.

Какво биха могли да правят туристите, когато се качат горе и каква би била гледката от там? Това, което ще видят, са много недовършените небостъргачи. Вие преценете доколко е вълнуващо това.

Нощем "пръстенът на живота" блести в пурпурно, осветен с 12 000 LED светлини.

Сградата се намира на брега на езеро все пак. Изглежда красиво, но протестиращи критикуват особено високата цена на проекта: около 100 млн. юана, равняващи се на 12.5 млн. евро, струва построяването на не особено практичната сграда.