Водещият индийски производител на трактори и SUV-та Mahindra & Mahindra (M&M), която контролира и корейската SsangYong Motor, се опитва да разшири дейността си в световен мащаб.

През уикенда стана ясно, че производителят на най-популярния модел SUV в Индия - Scorpioе, влязъл в надпреварата за придобиването на луксозната британска марка автомобили Aston Martin.

Настоящият собственик на Aston Martin е консорциум, оглавяван от кувейтската финансова компания The Investment Dar. Консорциумът, който преди пет години купи марката от Ford Motor Company за 767 млн. долара, преговаря с италианската компания за дялово инвестиране Investindustrial, която е предложила 400 млн. долара за 50-процентен дял.

Смята се, че от Mahindra са предложили по-голяма сума. Засега нито една от компаниите не е потвърдила, че има подобни преговори, но председателят на Investment Dar Аднан Ал Мисалам отрича пред кувейтско издание, като цяло, за продажбата.

Ананд Махиндра, който е представител на третото поколение, което оглавява компанията, отдавна иска да промени имиджа на M&M като на производител основно на евтини SUV-ta.

През 2008 г. M&M беше един от тримата кандидат-купувачи за Jaguar и Land Rover, но изгуби наддаването, след като индийската Tata Group предложи 2.3 млрд. долара. През 2010 г. Mahindra се задоволи с по-скромна цел, а именно 70-процентен дял в SsangYong за 463 млн. долара.

По-рано тази година Ананд Махиндра се опита да купи и фалиралия шведски автопроизводител Saab, който в крайна сметка бе продаден на китайска компания.

В същото време самата Mahindra, която има годишни продажби в размер на 10.6 млрд. долара, се справя добре на местния пазар. Нейния модел XUV 500, рекламиран като глобален SUV, е най-добре продаваният нов модел в страната за 2011 г.

Ананад Махиндра, чиято любима кола е Mahindra Bolero, напоследък е забелязан да кара SUV Rexton, произведен от корейското подразделение на компанията. Следващата му кола пък може да бъде двуместен спортен автомобил.