В коя страна е най-добре да се родиш през 2013 г., за да имаш добър живот? Според индекса The Economist Intelligence Unit на сп. The Economist най-добре ще живеят родените през годината в Швейцария.

Индексът на влиятелното икономическо списание включва различни критерии като качество и удовлетвореност от живота, богатство, ниво на престъпност, доверие в институциите. Той отчита икономическите прогнози до 2030 г., когато родените през 2013 г. ще бъдат възрастни.

Според него страните, в които родените през 2013 г. ще живеят най-добре са:

10.Хонконг.

Хонконг е новият азиатски Ню Йорк. Елегантен и богат, градът е разположен на полуостров с в южната част на Китай и някога беше британски. В наши дни е по-добре да се родиш там, отколкото във Великобритания (27).

9. Канада

Канада! По-добре е да се родиш в Торонто, отколкото в Ню Йорк, тъй като САЩ изостават в класирането. Въпреки това страната падна от номер 5, където бе в първата класация през 1988 г.

8. Холандия

Малка и богата, Холандия се движи неизменно нагоре от позицията си през 1988 г.

7. Нова Зеландия

Нова Зеландия е № 18 през 1988 г. Но хубавото време, доброто здравеопазване и диверсифицирана икономика я изстрелват нагоре.

6. Сингапур.

Ако сте у дома си в град държава с най-натоварено морско пристанище в света, в която парите се леят като из ведро, а качеството на живот непрекъснато се повишава, имате всички шансове за наистина добър живот.

5. Дания.

Дания скочи лот 25-о място през 1988 г. до челните пет.

4. Швеция.

Швеция не само стартира високо- под № 9 през 1988 г., но и успя да запази и дори повиши качеството на живот, което ще имат родените в нея деца.

3. Норвегия.

Трябва да има нещо в северното сияние, което прави живота в скандинавските страни такъв, че да си струва да се живее. От № 13 до № 3 от 1988 г. насам.

2. Австралия.

На снимката виждате как деца играят със знамето в Деня на Австралия в Канбер. Страната се изкачи от № 18 до второто място. Бъдещето там определено изглежда светло...

1. Швейцария.

Синьо небе в тази малка страна насред горещата еврозона. Но тук не плащат в евро, а в швейцарски франкове, имат чист въздух и добър живот. Достатъчно причини Швейцария да отнеме на САЩ първото място.