С безкрайните си туитове и ежедневно попълвана галерия 40-годишната Гулнара Каримова , дъщеря на президента на Узбекистан, демонстрира скуката на дъщеря на деспот, имаща пълно могъщество страната си и изискваща внимание, пише Tageszeitung.

До това лято дъщерята на 74-годишния Ислам Каримов не пропускаше нито едно светско събитие- от фестивала в Кан до благотворителната вечеря на Елтън Джон в Лос Анджелис, и с удоволствие общуваше със световните знаменитости. Никой тогава не се притесняваше, че наследницата на управляващия клан в Узбекистан ограбва собствената си страна, а в страната системно се упражнява насилие, няма свободна преса и опозицията е ликвидирана.

Но през лятото от Запад почнаха да се събират буреносни облаци: в Швейцария бяха конфискувани 600 млн. франка, мръсни пари на фамилията Каримови, а после Швеция гръмна скандал с мобилен оператор, от който около 300 млн. долара са „полетели” към сметките на дъщерята на узбекистанския президент. В крайна сметка това наложи веселите пътешествия на Гулнара на Запад да спрат.

И докато стои в родния си Узбекистан, дъщерята на президента се утешава с клипове и записи на музиката, седмици на модата и културата и покани към западни звезди. Границите на собствената си страна, тя прекрачва благодарение на Twitter. Със съобщения като това: „Готино е, когато те мразят. Можеш просто да минаваш и да вбесяваш хората”.