Посетете и нашата Фейсбук страница

Британският фотограф Ник Глейс представи наскоро свои снимки, правени в продължение на три години, в които запечатва интериора в самолетите на африкански диктатори. Макар фотографът да не издава имената на собствениците на луксозните въздухоплавателни машини, се смята, че става дума за краля на Свазиленд, президента на Нигерия и бившия диктатор на Зимбабве.

По думите на фотографа между диктаторите на Черния континент тече истинско съревнование кой ще представи по-луксозен летящ дворец. Всеки от тях получавал вътрешна информация как ще изглежда самолетът на конкурента и се опитвал да го надмине.

На фона на крещящата мизерия сред жителите на Африка през 2002 г. кралят на Свазиленд оправдава покупката си с думите, че тя е необходима за повишаване „престижа на страната и за привличане на чуждестранни инвестиции". След това похарчи за самолет 300 млн. долара.

По думите на Глейс най-евтиният от видените от него самолети струва не по-малко от 100 млн. долара, но най-често сумата е по-висока- около 300-400 млн. долара.

Самолетите, облицовани със злато и кожи, летели най-често за Европа- Франция, Швейцария и Великобритания и се връщали оттам, натоварени с дрехи на известни дизайнери, произведения на изкуството за милиони и скъпи вина.

Посетете и нашата Фейсбук страница