Те са стари, те са на власт от десетилетия и се хвалят, че са били избрани с плебисцит. Представяме ви първа част на десетте действащи диктатори, които съдейки по изборните им резултати, в най-голяма степен се радват на любовта на народа си според френския Slate:

10. Денис Сасу Нгуесо, Конго- 78.61% одобрение.

Той беше преизбран през юли тази година. Управлява между 1979-1992 г. и отново от 1997 г. до сега. Според привържениците от 2006 г. той е жертва на западните медии, които го очернят, защитавайки западните икономически интереси в сферата на енергетиката и подземните богатства.

През 2006 г. Times публикува сметка от хотел за 730 006 лири на Нгуесо от нюйоркски хотел. Той все още дължи 130 000 лири за 44 стаи, които наема през септември на същата година за себе си и делегацията си за конференция на ООН. Всичко това е на фона на факта, че 70% от гражданите на страната живеят с по-малко от 1.15 лири на ден. Срещу него се водят дела във Франция за отнемане на имоти и запориране на сметки.

9.Емомали Рахмон, Таджикистан-79.3% одобрение.

През 1992 година участва в гражданската война в Таджикистан като превзема столицата Душанбе. През 1994 година бива избран за президент на Таджикистан с 4-годишен мандат. През 1999 с 97 % от гласовете е избран за втори мандат, през 2006 г. за трети. Не се допуска публичното му критикуване.

8. Блез Компаоре, Буркина Фасо-80.35% одобрение.

От 1987 г. след преврат става президент на Буркина Фасо. Преизбиран е три пъти, през 1991, 1998 и 2005 г. При последните избори парламентът внася в конституцията поправка, отменяща ограничението на броя президентски мандати.

Окупира властта след „Черния четвъртък"- 15 октомври 1987 г., кървав преврат, по време на който загива неговият предшественик Томас Санкара. Компаоре твърди, че става дума за инцидент, но по- късни свидетелства на участници в метежа показват, че бившият президент е бил убит по заповед на Компаоре. През 2006 г. Комитета за правата на човека към ООН осъди Буркина Фасо за отказа й да разследва смъртта на Санкара.

Редовни са и критиките на Репортери без граници за липсата на свобода на медиите и най-вече са убийството на журналиста Норбърт Зонго.

7. Робърт Мугабе, Зимбабве- 85.5% одобрение

Президент от 1987 г., когато установява диктаторски режим. Преизбран е през 1990, 1996 и 2008 г. след спорни избори.

Мугабе дълго е смятан за един от бащите на независимостта на бившата Южна Родезия, но по време на управлението му някогашната житница на Африка потъна в глад и хиперинфлация. Осъден е от Запада за хаоса, създаден в страната, и системното незачитане на човешките права. Широко е коментиран и луксозният му начин на живот.

Президентът Мугабе заявява в интервю от 2005 г. за Associated Press, че неговият народ е „много щастлив". Истинските проблеми на страната се коренят в силната й зависимост от царевицата. Според президента обаче „това не означава, че няма какво друго да се яде: имаме тонове картофи, но хората не искат да дат картофи".

През 2003 г. той публично заявява: „Хитлер е имал една цел- да защити народа си, суверенитета на народа си, признаване на независимостта на народа си и неговото право да експлоатира собствените си ресурси. Ако това е Хитлер, оставете ме да бъда Хитлер. Това е, за което се борим".

6. Ислам Каримов, Узбекистан - 88.1% одобрение.

Печели първите президентски избори в държавата на 29 декември 1991 с подкрепата на 86%. През 1995 г. удължава своя мандат до 2000 г. след референдум, който печели с близо 100%. През 2000 г. е преизбран за втори път с 91.6%. Неговия опонент не крие, че единствената цел на изборите е поне проформа страната да изглежда демократична, за да привлича западни инвестиции.

На фона на критиките за Запада за неспазване на правата на човека, свободата на словото, репресии срещу опозицията, спецификата на Узбекистан води до известно ограничаване на правата на президента. Неговата власт е базирана на споразумение с махалите (кварталите), т. е. на изискванията на народа. Извън това репресиите са яростни.

От 2003 г. Каримов се появява изключително рядко, което подхранва слуховете, че е болен от рак.

Източник: Utre.bg