В резултат на политическата вихрушка, разтърсила Близкия изток, който е важен пазар за скъпоценните камъни, цените на бижутата по света скочиха драстично. Бижутерите, занимаващи се с изработката на артикули, украсени с нефрит, въпреки това подчертаха, че търсенето на китайските потребители прави пазара още по-доходоносен.

Ако някой от тези артикули грабва окото ви, то по-добре джобът ви да бъде наистина дебел.

След като Близкият изток бе разтърсен от редица политически размирици, цените на златото и среброто достигнаха нови висоти.

Търговците, участващи в Хонконгското изложение на бижутата, обаче твърдят, че вихрушката се е отразила добре на цените на скъпоценните камъни. Освен това те посочиха, че често техните колиета се оказват спасителен вариант за неспокойните диктатори, които трябва да напуснат родините си в най-скоро време.

"Ако имате проблем в страната си, няма как да носите в себе си сгради или пари. Това обаче може да бъде в джоба ви, въпреки че струва милиони долари. Разбирате какво искам да кажа", сподели пред репортери един от търговците на изложението.

Политически промени в момента се извършват и в Мианмар, която е един от водещите световни производители на бижута от най-високо качество.

В азиатската страна през изминалата година се проведоха демократични избори, а след години под домашен арест бе освободена и опозиционната лидерка Аун Сан Су Чжи. Въпреки че мнозина говорят за смекчаване на санкциите срещу Мианмар, търговците, продаващи нефрит, са скептични, че това изобщо ще повлияе на бизнеса им.

"Когато санкциите бяха наложени преди две или три години, цените на нефрита по това време изобщо не паднаха. Те продължиха да се покачват. По тази причина мисля, че премахването на санкциите няма да повлияе кой знае колко, защото основното търсене на нефрит идва от континенталната част на Китай. Както знаете, икономиката на тази страна е много развита, следователно цената на нефрита няма да се промени осезаемо", заяви друг търговец по време на изложението.

Източник: БГНЕС