Ново находище на злато беше открито у нас край село Бабяк, близо до Банско. Находището се намира в т.нар. блок "Бабяк" близо до поречието на р. Места.

Откритието на залежите е направено от концесионера на находището канадската компания "Юромакс Рисорсис". Според съобщението й, сондажите са доказали значително количество на златна руда, намираща се на дълбочина между 500 и 1300 метра.

Наличието на благородния метал е засечено с 4 сондажа, реализирани през последните два месеца. Компанията има договор за концесия в региона, която покрива територия от 101 кв. км. Дружеството проучва блок "Бабяк" от 11 ноември 2010 г., когато сключва договор за 3-годишна концесия, изтичащ през ноември догодина.

След това дружеството се очаква да започне добив, тъй като при търговско откритие на полезни изкопаеми законът дава правото на откривателя да разработи и оперира находищата без нов конкурс.

Може да бъде открито злато и в района на село Златарица, където скалите са с подобна структура, смятат канадците, които имат концесия и за този регион, съобщи вестник "Стандарт".

Дано нашата планина Родопи стане като канадската река Клондайк. И тук да има златна треска, както през 1896 г. в Канада. За това стискат палци близо 800-те жители на село Бабяк.

"Всички се надяваме да започнат да добиват злато канадците, че да се намери работа за населението, тъй като безработицата е много висока. Ще станем известни, насам ще заприиждат туристи, ще ни направят пътища и нов водопровод. Крайно време е и ние да имаме късмет", каза кметът на Бабяк Мустафа Бъсков.

Той уточни, че златното находище е открито в местността Бабешка чука над селището. Жилата е дълга няколко километра, разклонява се не само към близкото село Златарица, но и към якорудското село Бунцево, разкри кметът.

Още от римско време в региона има останало много злато, гласят легендите. Говори се, че иманяри често намирали жълтици.