Растежът на американската икономика продължава да върви на бавни обороти, предаде Франс прес, като се позова на оценката на американското Управление за федерален резерв. Процесът беше възпрепятстван от последиците от преминаването на урагана Санди, както и от несигурността, свързана с "фискалната пропаст", припомня Дарик.

В поредния си доклад за състоянието на американската икономика Федералният резерв основава изводите си на данни, събрани на местно ниво от филиалите му през последните три седмици на октомври и през първите 15 дни на ноември.

Застрашително надвисналата над САЩ "фискална скала" представлява предвидено от действащото законодателство едновременно орязване на бюджета с близо 600 милиарда долара и увеличение на данъците през 2013 г., което според анализаторите, ще върне американската икономика в състояние на рецесия.

Президентът Барак Обама предупреди, че ако не се избегне увеличаването на данъците, което е част от т.нар. "фискална скала" - последствията ще се почувстват и отвъд границите на САЩ. Това ще е лошо за американската икономика, за американските семейства и, на практика, ще е лошо за световната икономика, каза Обама пред журналисти в Белия дом след среща с членове на правителството.