Румънци, източвали кредитни карти в Австралия, бяха разкрити. Престъпниците от северната ни съседка са откраднали 30 млн. долара. Това е най-големият подобен обир в историята на Австралия.

Престъпната група се добрала до личните данни на 500 000 австралийски гражадни. Източването на картите е ставало от Румъния.

"От Румъния те са се добрали до пролука в сигурността на магазини и това им е помогнало да стигнат директно до данните от кредитните карти. Трябва да подчертая, че такава пролука вече не същуствува", съобщи Брад Мардън от австралийската полиция по кибер престъпленията.

С фалшиви транзакции парите са били прехвърляни в Хонконг, Европа и Съединените щати. По случая са задаржани 16 румънци на възраст от 20 до 31 години, съобщи БНТ.

Разследването приключи в Румъния на 27 ноември. Там бяха издадени 36 заповеди за арест. Освен задържаните мъже, румънската полиция иззе компютри и сървъри, съобщиха още от австралийските органи на реда.

Разследването на мащабната схема е започнало миналата година и обхваща 13 страни. До разплитането на случая се стигнало, след като австралийска финансова институция подала сигнал към местната полиция.