Заседанието на Народното събрание бе прекъснато за 15 минути днес. Викове "Оставка" и тупане по банките посрещнаха финансовият министър Симеон Дянков в пленарната зала.

От БСП настояха министърът да бъде отстранен, а причината за това са изказванията, които той направл вчера вечерта. Тогава, след края на заседанието, в кулоарите на парламента финансовият министър каза: "Поизмориха се. Част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете", припомня БНР.

Тази сутрин Народното събрание прекъсна заседанието си, на което се обсъжда бюджетът за догодина, заради искането на народните представители от левицата финансовият министър Симеон Дянков да се извини за направени от него по време на вчерашния дебат изявления.

Ако вчера това се беше случило в пленарна зала щеше да има реакция. Той си позволи, след като мълча в пленарна зала повече от 13 часа, да прави коментари отвън, зад гърба на народните представители. След 13 часа мълчание нито вие, нито финансовият министър, имате право на такова отношение, каза депутатът Мая Манолова.

Депутатите получиха извинението от финансовия министър, но това се случи след почивката:

„Искрено се извинявам за думите си от вчера късно вечер. Може би умората след многочасовите заседания си каза думата. Извинявам се за това, което казах и се надявам, че ще го приемете и днес в добър порядък ще можем да си свършим работата”, извини се министър Дянков.

След като финансовият министър се изивини на депутатите заседанието на парламента продължава с обсъждането на второ четене на законопроекта на Бюджет 2013.

На вчерашното заседание, което продължи 13 часа, бе приета макрорамката на бюджета. Всички предложения на опозицията бяха отхвърлени.

От данъчни приходи се очакват над 16.6 млрд. лева. Над 1.4 млрд. лева се очакват от корпоративния данък, а от ДДС – над 7.8 млрд. лева. Заложените разходи, трансфери и вноска за ЕС са над 19 млрд. и 206 млн. лева, като вноската в ЕС е над 908 млн. лева.

В края на парламентарния дебат финансовият министър Симеон Дянков заяви, че иска да държи докрай финансовата дисциплина у нас.

Около 27 млн. лева са предвидени в бюджета за провеждането на парламентарните избори догодина.

Това е колкото и през 2009-а година, добави министър Дянков и посочи, че има ръст от 32% на евросредствата спрямо сегашната година.