Парламентът прие Бюджет 2013, след като дебатите продължиха повече от 13 часа вчера и още от 9 ч. днес. Заседанието на парламента сутринта бе прекъснато поради скандирания "Оставка" от страна на депутати от КБ в пленарна зала към финансовия министър Дянков заради думите му от късно снощи, че "тези депутати не могат да гласуват, понеже са пияни". След като депутатите получиха извинение, дебатите отново продължиха.

По-късно се стигна до второ прекъсване, заради протеста на майките с малки деца, които 45 минути стояха на студа с бебетата си в детски колички и не бяха приети от депутати от управляващата партия ГЕРБ, въпреки настояванията си, предаде БГНЕС.

Обсъжданетo на бюджета на второ четене започна вчера, когато бяха приети бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каза (НЗОК). Преди да преустановят вчерашното си заседание депутатите приеха и бюджетната рамка за 2013 г.

Днес Народното събрание реши максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г. е 2 млрд. лв.

Беше приет и бюджетът на общините за 2013 г. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 1.9 млрд. лв.; трансфери за местни дейности, в т.ч. обща изравнителна субсидия - 240,6 млн. лв. и трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища - 19 млн. лв.; целева субсидия за капиталови разходи – 101.9 млн. лв., в т.ч. за изграждане и основен ремонт на общински пътища 50 млн. лв.

Депутатите определиха трансферите от бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на отбраната за държавните висши училища и Българската академия на науките. Общата сума е 435 805 000 лева. За БАН се отделят 59 756 100 лева.

Депутатите решиха електрическите автомобили да се освободят от данък по Закона за местните данъци и такси.

Месечната помощ за дете остава 35 лв. за всяко дете от едно семейство. В резерва за неотложни разходи се отделят до 30 млн. лв. за основен ремонт и изграждане на детски ясли и градини.

За предоставяне на крайни декодиращи устройства на лица със специфични социални потребности за приемане на цифрово телевизионно радиоразпръскване и за провеждане на национална информационна кампания за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване са предвидени до 17.5 млн. лв.