Италианската полиция е задържала шестима души в рамките на операция, насочена срещу опитите на мафиотските кланове да проникнат в сектора на слънчевата и вятърната енергия, съобщава АФП.

Полицейски източник е потвърдил, че мафиотски босове са спечелили договори за изграждането на фотоволтаични системи и вятърни генератори в районите на Палермо, Агридженто и Трапани.

Част от спечелените средства отивали директно при издирвания мафиотски бос Матео Масина Дамано, който е един от най-издирваните престъпници в световен мащаб, съобщи bTV.

Шестимата задържани са обвинени за криминално съучастие и корупция. АФП припомня, че италианските престъпни групировки присъстват в сектора на възобновяемата енергия в страната от години.

През юли тази година съдът е иззел в полза на държавата гигантска вятърна ферма, построена от престъпния клан Н`Драгета, в Калабрия, южна Италия.

През 2010 г. полицията е иззела рекордните 1.5 млрд. евро от сициалиански бизнесмен, известен като „властелинът на вятъра”, в рамките на разследване, което за първи път разкрива схемите на мафията за пране на пари посредством възобновяема енергия.