Европейският съюз ще получи днес една от най-престижните световни награди - Нобеловата награда за мир, присъдена за приноса на организацията за насърчаване на мира на континента, демокрацията и човешките права.

На церемонията в Осло ще присъстват около 20 европейски държавни и правителствени ръководители като германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, британският вицепремиер Ник Клег и българският премиер Бойко Борисов.

При пристигането си в норвежката столица Осло лидерите на ЕС заявиха, че 27-членната организация се нуждае от повече интеграция и пълномощия, за да решава проблемите си, включително най-тежката финансовата криза от създаването й.

При минусови температури около хиляда души протестираха в Осло срещу връчването на наградата на ЕС, съобщи БНР. Според тях Евросъюзът не е достатъчно демократичен и поддържа значителни въоръжени сили, въпреки че гражданите му страдат от икономическата криза.

На церемония в сряда Европейският парламент ще обяви всички европейски граждани за носители на Нобеловата награда за мир. Наградата е на стойност 1.2 млн. долара.