Идват празници и главно поради студеното време навън, голяма част от нас ще се насочат към големите търговски центрове, за да напазаруват подаръци за близките си. Но дали това е безопасно?

През последните дни за медиите в България едно от най-често срещаните заглавия е "Бомба в мола".

Като че ли най-потърпевш от телефонните терористи е Сердика Център. Последната заплата за мола е отпреди няколко часа, а предходната - само от преди 4 дни. За последния месец бройката пък набъбна до четири.

Вчера бомбена заплата имаше и в най-големият търговски център до момента в страната - The Mall, а преди това и в най-новият - Bulgaria Mall.

Сигнали за бомби имаше вчера и Mall of Sofia, където пък в период от 11 месеца се разразиха и два пожара.

Единствените незасегнати от бомбени заплати до момента от софийските молове са Sky City Mall и City Center Sofia, разположени в близост до хотел Хемус, където обаче посетителите видяха масов бой между футболни фенове.

Какво се прави в подобни случай? Евакуацията е задължителна и във възможно най-бързи срокове, а молът остава неработещ в рамките на 24 часа след подаването на сигнала.

Екипи на ДОТИ отцепва района и започва проверки, които до момента без изключение са приключили без да открият реална опасност.

Тук обаче възникват два въпроса - дали това са случайни обаждания или те са от конкурентните търговски центрове.

А също и какви мерки се вземат за предотвратяването на един подобен, но вече истински инцидент, тъй като екипът ни стана свидетел как охраната в един от търговските ни центрове играеше игрички на мобилния си телефон в работно време.

Въпреки, че наближават празници, надяваме се и управляващите да обсъдят по-сериозните мерки за самите терористи, за да не превръщаме бомбените заплахи в ежедневие, подобно на земетресенията в Япония.

Припомняме, че през идната година в София ще бъдат открити още три мола, където наемателите със сигурност ще поискат и неустойки в договорите си в подобни случаи, тъй като от това естествено страдат продажбите им.