Гласуването за парламентарните избори в Япония вече започна и е вероятно в резултат от този вот на власт да се върнат консерваторите след три години в опозиция.

Според коментатори е много вероятно правителството на премиера Йошихико Нода да бъде наказано от избирателите. Твърде е възможно властта да премине в ръцете на ястреба Шиндзо Абе, който изгради предизборната си кампания на втвърдяване във външната политика в момент, в който Токио и Пекин спорят за острови в Източно Китайско море. Той също така обеща реформи в икономиката, която страда от дефлация, което пък се отразява негативно на износа.

Първите прогнозни резултати ще излязат малко след затварянето на изборните секции в 15.00 ч. българско време днес, съобщи БГНЕС. За 480-те места в долната камара на парламента се надпреварват 1504 кандидати, като най-младият от тях е на 24 години.

И тези избори не минаха без любопитни случки. Например 94-годишният Рьокити Кавашима изтеглил спестяванията си от 3 млн. йени (около 36 000 долара - бел. ред.), които кътал за погребението си, за да се кандидатира като независим кандидат "от името на слабите", съобщава в. "Дейли телеграф". Най-старият кандидат за място в долната камара на парламента бил притеснен от своите съперници, които прекалено често говорели за японската армия. Самият Кавашима е воювал 7 г. в Китай и е обезпокоен от това, в което се е превърнала Япония.