Интернет потреблението е широко разпространено в страните от ЕС, потвърждават последни данни на Евростат. Над три четвърти от домакинствата в ЕС имат достъп до глобалната мрежа, сочи статистиката. За сравнение през 2006 година под половината от домакинствата са имали подобен достъп.

През тази година значително се е увеличил делът на домакинствата с широколентов интернет и вече 72% от домакинствата с достъп до мрежата са били с такъв, на фона на едва 30% през 2006 година.

Въпреки подобрението като цяло в ползването на и достъп до високоскоростен интернет през последните шест години, разликите по страни все още са значителни.

Достъп до интернет има над 90% от населението ш Холандия (94%), Люксембург (93%) и Дания и Швеция с по 92%.

На противоположния фронт за съжаление страната ни е с най-малко проникване от 51%, като Гърция и Румъния са след нас с 54%.

Макар и с най-нисък процент, страната ни се отличава със ускорени темпове на проникване на интернет, като процентът на ползващите глобалната мрежа е нараснал точно три пъти в сравнение с 2006 година, когато е бил едва 17%.

По отношение на широколентовия интернет тенденциите у нас са още по-ускорени, като процентът на домакинствата с такъв е 51, или по-висок от този в съседна Румъния, където е 50. Нарастването в процент е път пъти в сравнение с 2006 година.

С най-голям процент на широколентов интернет се отличават Швеция (87%), следвана от Дания и Финландия с по 85% и Германия с 82%.

Най-често интернет се е ползвал за получаване на е-мейли (89%), както и за намиране на информация за стоки и услуги (83%). Все повече обаче глобалната мрежа се ползва и за други неща, като четене на новини онлайн (54%), интернет банкиране (52%), пускане на съобщения в социалната мрежа (52%) и услуги свързани с пътуване (50%).

С най-голям процент на ползване на интернет за информиране онлайн се отличават Литва (92% от потребителите четат новини в интернет) и Естония (91%). С най-малък процент в това отношение е била Франция (38%).

Финландия е била страната, където интернет банкирането се е ползвало от 91% от потребителите, както и услуги, свързани с пътуване (69%).

Португалия е страната, където най-голям процент от интернет потребителите са поствали съобщения в социалните мрежи (75%), докато най-малък е бил процентът в Чехия (35%).

Холандия и Унгария са страните, където най-голям процент от потребителите са имали лични сайтове или блогове – съответно 17 и 16%, или близо два пъти повече от средното за ЕС.

У нас 69% от потребителите ползват мрежата да четат новини онлайн, което е сравнително висок процент и над средния за ЕС от 61%. По отношение на ползването на интернет банкирането обаче, изоставаме значително, като едва 7% от потребителите го ползват, на фона на 52% за ЕС.

Родните потребители на интернет са относително активни в социалните мрежи, като съобщения там постват 57% от тях. Само 18% обаче ползват интернет при пътуване.