Цените се стопиха преди Коледа. Търговците в моловете обявиха разпродажби между 30 и 70%. По-евтино между 10 и 50% е и на търговските улици в големите градове.

Най-големи са намаленията за дрехи и обувки. Пуловери, които доскоро са стрували по 50 лв., вече се продават по 29.99 лв. Зимни якета могат да се намерят за по 30 до 120 лв.

По-тънко излизат и част от играчките. Най-желаните от хлапетата обаче държат високи цени, съобщава вестник "Стандарт".

Според търговците обаче големите намаления ще са след празниците, като най-сериозните разпродажби ще започнат чак след Ивановден. Жителите на по-малките градове обаче няма да се облажат от намаленията заради по-слабата конкуренция. Там обаче и продажбите са далеч по-скромни, отколкото в големите населени места.

Клиентите пък се оплакват, че изборът е твърде скромен и голяма част от тях пътуват за шопинг до най-близките областни центрове за по-голям избор на по-изгодна цена. Търговците в по-големите градове са измислили и допълнителни бонуси за клиентите си.

В някои магазини в Кърджали, например, дават коледна играчка или картичка с всяка покупка. Намаленията в града са от 30 до 70 на сто, като се обявява, че важат само до 24 декември.

"От опит знаем, че в този период най-много се купува", обясниха в магазин за маркови обувки в града край Перперикон. Луксозното бельо сега може да се намери на двойно по-ниски цени, в сравнение с предходния месец. Въпреки това пред щанда няма много кандидати за изгодната оферта.

Не са рядко и надписите на витрините както в големите градове, така и в по-малките селища, които съобщават, че обектът е в ликвидация.