Нови по-високи данъци ще сурвакат половин България. Във всяка трета община у нас местните данъци и такси ще бъдат променени, показа проверка на "Стандарт".

Налозите за домовете, офисите, колите и таксата за боклук почти не бяха пипани през 2011 г. заради кметските избори. Тогава нито един градоначалник не посмя да пипне налозите. Сега обаче кметовете са приготвили сурвачката.

Най-голямо идната година увеличение на местните данъци и такси ще има в Пловдив. С около 200 лв. повече ще плаща средностатистическо домакинство под тепетата. Причината е, че три от местните данъци ще бъдат увеличени - данък сгради, такса смет и такса за автомобилите. Налогът за жилищата ще нарасне с 10 процента след последното му увеличение през 2008 г.

Такса смет пък скача от 1.2 на 1.5 промила. За фирмите в общината обаче има намаление - промилите вече не са 5.5 върху данъчната оценка на имота, а 5.3. В зависимост от класата на автомобила пловдивчани ще бъдат облагани с 15 до 40 процента повече.

От увеличението на тези три налога през 2013 г. в общинската хазна ще влязат 6,5 млн. лв. повече. Половината от този ръст ще дойде от по-високия данък за колите.

Ямболци също ще плащат повече за такса смет. От 1.99 промила в момента през 2013 г. налогът за жилищните сгради става 2.46 промила. За фирмите увеличението е от 3.63 на 4.04 промила. В община Добрич също скача такса смет - промилът бе вдигнат от 2 на 3.5 промила.

Между 20 и 30 лв. повече ще плащат за събирането на битовите отпадъци догодина и жителите в Балчик. В крайморския град са завишили и туристическия данък с 50%. Така за легло в квартира той вече ще е 0.30 лв. вместо 0.20 лв. За най-високата категория "5 звезди" ще се плаща 0.90 лв. на легло.

От 2013 г. община Балчик е разделена на две зони за патентния данък - първа и втора. Целта е да подпомогнем дребните и средните бизнесмени", казва кметът Николай Ангелов.

С ръка, подадена към бизнеса, е и промяната в такса смет на територията на община Каварна. "Направихме вътрешно преразпределение, завишихме с 0.7% таксата за жилищни имоти, а с толкова намалихме таксата за бизнеса", каза кметът Цонко Цонев.

Причината е, че има много закупени парцели от бизнеса, в които обаче в момента няма никаква дейност и те стоят празни, не генерират отпадъци, а бизнесът плаща налога.

Плевен пък вдигат налога върху нежилищните имоти на фирмите. Така той се увеличи почти двойно - от 2 на 3.9 промила. За компенсация пада ставката за такса битови отпадъци на фирмите от 2.1 на 2.9 промила.

Kъм 100 са по-малките общини, които също променят налозите си. Целта е да влязат повече пари в местната хазна, тъй като почти никъде средствата не стигат дори за планираните основни ремонти на шосета, обществени сгради и довършване на вече започнати от общината проекти.

За идната година кметовете решиха да заложат и на нови или по-високи такси и глоби, които също да пълнят хазните им. До 3000 лв. ще е санкцията например за пловдивчани, които употребяват алкохол в паркове, градини и други обществени места.

Това е регламентирано с промяна в Наредбата за обществения ред, която гласуваха след бурни дебати пловдивските съветници. До 800 лева е санкцията за вдигане на шум, а до 5 бона за сватбари, които празнуват на открито. Същото ще е и наказанието за употребата на пиратки и оръжия и хвърлянето на запалена цигара в контейнер.

Общината под тепетата очаква и повече приходи от наеми от Спортния тотализатор. Тото пунктовете плащат в момента символичните 70 ст. на квадратен метър месечно. От догодина те скачат на 10 лв. на квадрат. Парите ще отиват за поддръжка на спорта в Пловдив.

Във Варна пък ще въвеждат нови такси като например "люлка", "детска площадка" и "пързалка". Става дума за такси, които собственици на заведения с тротоарно право ще плащат. Те ще дават на общината допълнително средства за това, че използват тротоарите, за да поставят люлки до масите си, както и да заграждат част от общите пространства за детски площадки.