Цветен вълнен пуловер, изплетен от иконата на борбата за демокрация в Мианмар Аун Сан Су Чжи, беше продаден за близо 50 000 долара на благотворителен търг в Янгун, съобщиха съдружници на нобеловата лауреатка, съобщава БГНЕС.

Червено-зелено-синият пуловер с веобразно деколте бил купен от частната радиостанция Shwe FM в рамките на благотворителен търг, организиран от опозиционната партия на Су Чжи в подкрепа на проекти в образованието. Приближените до лидерката на опозицията дадоха противоречива информация за това дали тя е изплела пуловера по време на дългите години домашен арест в Янгун или докато беше в чужбина, преди да се завърне в Мианмар и да започне борба за свобода.

"Тя изплете пуловера преди повече от 25 години в Англия. Не зная точно кога е станало това. Част от вещите й пристигнаха от Англия наскоро", заяви близкият съдружник на Су Чжи. Но служител на охраната на опозиционерката заяви, че тя е оплела пуловера, докато била под домашен арест при управлението на генералите в Мианмар.

Събраните пари от търга ще бъдат използвани за финансирането на редица образователни проекти, съобщи организаторът му Фио Мин Тхейн, който е и депутат от партията на Су Чжи Национална лига за демокрация. "Ще използваме парите, за да помогнем на изпаднали в затруднение емигранти от Мианмар, живеещи в други страни, на бедни училища и на хора, живеещи в райони със затруднен достъп до образование", заяви той.

Днес ще бъде продадена друга дреха, създадена от Су Чжи, каза още Фио Мин Тхейн, без да разкрива подробности за нея.