От отровни изпарения от пуканки, през радиация от автомат на паркинг, до израряния от пейка: представяме ви колекция от най-странните съдебни процеси, водени в САЩ през 2012 г.:









Десето място: преписвачът

В Редууд Сити (Калифорния) родители съдят училището на сина им, защото той бил изхвърлен от класа за напреднали по английски език.

Причината е, че момчето преписало от съученик от гимназията, а според правилата на училището, в такива случаи следва изключване. Според родителите, правилата на гимназията са твърде неясно формулирани и следователно не са приложими.

Девето място: вредните паркинг машини

В Санта Моника жена съди града за 1.7 милиона щатски долара обезщетение, тъй като твърди, че новите безжични паркинг машини излъчват вълни, които оказват влияние върху нейното здраве.

Осмо място: отровни изпарения от пуканки

Mъж от преградията в Денвър (Колорадо) спечели любопитен процес за 7.2 милиона щатски долара. Той съди различни производители на храни, твърдейки, че изпаренията от пуканките за микровълнови печки са повредили дихателната му система, без да има предупреждение за това на опаковката.

Адвокатите на фирмите са на мнение, че здравословните проблеми на ищеца не са причинени от пуканките им, а от химическите почистващи препарати, с които той е работил в продължение на години. Въпреки това обаче, той печели случая.

Седмо място: екстремна борба с дискриминацията

Калифорнийски ресторантьор бива съден, тъй като е нарушил американското антидискриминационно законодателство за хора с увреждания. Според закона, те имат право на място за паркинг, което обаче ресторантьорът не предлагал.

Шесто място: изгаряне трета степен от гореща пейка

Жена, фенка на NFL-отбора Dallas Cowboys, ги съди заради горещата пейка пред стадиона им, от която получила изгаряния трета степен по задните си части, чакайки преди мача през август 2010 година. Температурите през августовския ден достигали 38 градуса по Целзий.

Жената вероятно и сама би могла да се досети, че при тази температура боядисаната в черно пейка би била доста гореща, но тя твърди, че е трябвало да има предупредителен знак. И тъй като такъв знак нямало, тя съди любимия си отбор.

Пето място: дълги гърла на бирени бутилки

Във федералния съд в Тексас се е водело дело срещу пивоварите Anheuser-Busch заради дългото гърло на бутилките им, за което се твърди, че подлъгва хората да ги използват като оръжие при побоища. Случаят обаче бързо беше отхвърлен от съда.

Четвърто място: беззъбият затворник

Затворник от Мичиган, САЩ, обвини служителите в затвора за заболяването на венците си. Той твърди, че загубил зъб през 2006 година и страдал от заболяване на венците, защото му била отказана паста за зъби в затвора, като наказание за това, че не присъства в учебните часове. Твърденията му звучат малко неправдоподобно поради причината, че на влизане в затвора той е имал пет зъба.

Трето място: 13-годишен под съд

Млад бейзбол играч е съден от жена, задето я е ударил с топка в лицето. Тя иска сума от 150 000 долара за разходите за медицинско обслужване, както и допълнителна сума за обезщетение, която не е известна.

В деня на случката момчето е на единадесет години и когато ударило жената, веднага се втурнало към нея и я попитало дали всичко е наред. Тя потвърдила, казва момчето, което днес е на възраст от 13 години.

Второ място: резервоар за пет милиона долара

Жена от Мичиган съди собствениците на фирмата за коли, които се дават под наем - Ally Financial Inc., за пет милиона щатски долара. Причината: автомобилът, който наела, бил с наполовина празен резервоар в момента на наемане. Стойността на горивото, което липсвало в резервоара, се равнява на по-малко от 30 щатски долара.

Първо място: под влиянието на наркотици

Мъж удря семеен автомобил, карайки под влиянието на наркотици. В катастрофата загиват трима души. Той се признава за виновен за убийството на трима души по непредпазливост.

Съдът го осъжда на дванадесет години затвор. В момента извършителят съди семейството на жертвите и иска да компенсират за неговото емоционално страдание.

Списъкът е създаден от американския институт за правна реформа. (Chamber Institute for Legal Reform’s). Институтът осъжда абсурдността на някои процеси и се ангажира с реформата на съответните закони.