Общият обем на инвестициите у нас за 2013-а година е възможно да достигне между два и два и половина милиарда евро, прогнозира по "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов:

„Въздържам се от някаква определена цифра, просто защото преките чуждестранни инвестиции зависят не само от държавата, където се реализира тази инвестиция, но зависят от държавата, откъдето идват средствата”, каза той.” Ако примерно през 2010-а година чуждестранните инвестиции бяха около 1 млрд. евро, за 2011-а те бяха около 1.7 млрд. 2012-а най-вероятно крайната величина на преките чуждестранни инвестиции ще бъде около 2 млрд. евро. Така че през 2013-а е твърде възможно общият обем на инвестициите да е от порядъка между 2 и 2.5 млрд. евро”.

През 2012-а година инвестициите у нас са били с 30-40% повече в сравнение с 2011-а година, сочи статистиката.

„Възможността да се компенсира част от разходите за труд, която предстои да влезе в сила, е най-реалният стимул за инвеститорите клас "А", смята Борислав Стефанов.

„Възможността за 2 години да се компенсират разходите за осигуровки е много важна и фирмите, с които в последните няколко месеца работихме, много от тях заявиха, че всъщност наличието на подобни мерки би било нещото, което би ги накарало да изберат България пред други държави, които са конкурентни в момента. Анализите, които направиха колегите от МИЕТ, показват, че във всички случаи плащането на тези осигуровки всъщност е много по-малко от парите, които ще влязат, ако една такава фирма дойде в България”, допълни Стефанов.