След като високотехнологичните японци ни научиха да разговаряме с тоалетните си, дойде време да започнем да общуваме и с приборите си.

Най-новото чудо на техниката, пуснато на местния пазар, е говореща вилица. По външен вид тя не се различава много от традиционните си посестрими, с тази разлика, че дръжката й е малко по-дебела. Това е така, защото в нея са монтирани усилвател, говорител, батерия и сензор, който реагира на плътността на храната.

Търговската марка на говорещия прибор, издаващ странни звуци, докато човек се храни, е EsTheremine. Умната вилица може да направи разлика между различните продукти, които набождаме с нея. А когато я оближем, тя издава звука "пакупаку".

Разработката е дело на учени от университета "Очаномицу" в Токио. Издаваните словосъчетания зависят от твърдостта на храната, преди да е поета от устата.

Когато хранещият се набоде панирани пилешки бутчета, вилицата започва да издава звуци, напомнящи кудкудякане. Когато пък поднесе към устата сирене, тя казва "паку". А когато хапката е от панирани морски дарове – японския специалитет темпура, приборът обажда на "гаригори"'.

Ако хапките храна са по-дълги и обемисти, съответно вилицата издава повече звуци при хранене, пише БТА.

Производителите твърдят, че говорещият прибор има силата да сближава и млади срамежливи двойки. Влюбените могат да поглезят партньора, като му подават хапки в устата, а разговорът и разчупването на ледовете да се поверят на вилицата.