Ръстът на бизнеса през 2013 г. ще бъде като този през миналата година. Това прогнозира Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на банка ДСК, цитирана от БНР.

Все още икономическата среда не е много стабилна. Хората се въздържат от тегленето на кредити. Все още качеството на банковите портфейли не е добро. Има задържане на влошаването, но всичко това кара хората да бъдат доста предпазливи, казва Маринова.

Според нея, ако безработицата нараства, бизнесът на банките ще бъде по-малък. В момента се забелязва, че фирмите теглят кредити за оборотни нужди, а не за инвестиции, обясни тя.

В момента лошите кредити са от 17 до 20 процента, но имаме възможност да понесем и още малко увеличаване на лошите кредити. Все пак ние вземаме мерки. Нашата банка се въздържа от придобиване на недвижими имоти и предпочитаме нашите клиенти да могат да си задържат имотите, каза още шефът на ДСК.

Виолина Маринова посъветва хората да спестяват във валутата, в която получават доходите си и да държат парите си в банките.