В края на октомври в резултат от динамиката в привлечените средства общата сума на активите на банковата система отбелязва лек спад с 0.3% (220 млн. лв.), информират от Българската народна банка.

През текущия месец нарастват паричните средства – с 0.5%, и ценните книжа (с изключение на тези, определени по справедлива стойност) – с 4%. Намаление е отчетено при вземанията от кредитни институции (с 4.8%, 410 млн. лв.).

Не настъпват съществени изменения в пазарните позиции по групи банки и при отделните кредитни институции. Извършената допълнителна обезценка през месеца за 105 млн. лв. се покрива изцяло от нетния лихвен доход (218 млн. лв.) и нетните приходи от такси и комисиони (71 млн. лв.).

Към 31 октомври печалбата на банковия сектор възлиза на 561 млн. лв., или с 57 млн. лв. повече спрямо септември.

Размерът на брутните кредити (без тези за кредитни институции) остава непроменен спрямо края на предходния месец – 57.2 млрд. лв. Експозициите на дребно намаляват с 0.2% вследствие на свиването на потребителските и ипотечните заеми – съответно с 28 млн. лв. и 10 млн. лв. При некредитните институции също е отчетено намаление (с 0.5%).

В останалите позиции на кредитния портфейл (централни правителства и корпоративни кредити) е налице слаб растеж.

Спрямо септември привлечените средства са по-малко с 331 млн. лв. (0.5%) поради намалението при ресурса от кредитните институции (с 371 млн. лв.) и от институциите, различни от кредитни (със 141 млн. лв.).

В същото време продължава нарастването при депозитите от граждани и домакинства (152 млн. лв.).

Увеличение е регистрирано и при подчинените пасиви. Делът на местния ресурс в общия обем на привлечените средства се запазва и в края на октомври е 81.8%.

Динамиката при източниците на финансиране не оказва влияние върху ликвидната позиция на банковата система.

Спрямо предходния месец съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите се повишава до 26.38%, като нивото на показателя е индикатор за наличието на висок ликвиден капацитет.

През октомври балансовият капитал на банковия сектор нараства с 0.7% (71 млн. лв.) по линия на текущия финансов резултат и на повишените преоценъчни резерви.