Стабилността на банковата система е предопределена от консервативните политики и регулации, които се приеха след катастрофата от 1996-1997 г., която си беше българска катастрофа и нямаше нищо общо със света и Европа, коментира в интервю за Profit.TV Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Така ние, на принципа „парен каша духа“, сме свършили, каквото е необходимо. Разбира се, наличие на стабилни финансови посредници, каквито са банките, е необходимо, но не достатъчно условие, за да имаме чужди, а и местни инвестиции, заяви банкерът.

Нека да сме наясно, че спестяванията вече са извадени от банките, включително и в банковата система, като има и привлечени отвън средства. От тази гледна точка тези пари, които са на депозити в банката, вече работят за българската икономика. Който не го разбира, не го разбира, подчерта Хампарцумян.

По отношение на въвеждането на нов данък: всяко правителство, в зависимост от оперативните си нужди, прогнозните си парични потоци, може да въведе нови данъци, коментира той новият данък върху лихвата по депозитите.

Това се случва в целия свят. Някои избират директни данъци, други индиректни. В много страни нивото на ДДС-то се повиши, а във Франция виждаме, че в момента „мразят“ богатите и им слагат големи данъци. Това е нещо, което се случва. Всяко правителство може да го направи, има право да го направи и носи политическите последици от тези мерки, смята Хампарцумян.

Следващата година ще прилича до голяма степен на тази година. Можем да очакваме тенденция на понижаване на лихвите, ако няма външни шокове или кризисни явления.

Търсенето на кредит зависи от растежа в икономиката, който не се очертава да е драматично по-различен от тазгодишния. Ние ще сме между 0 и 1%, но това в българската икономика не се усеща, предвид, че сме малка икономика.

Имайки предвид и изборите, които предстоят, не се предполагат някакви реформи, а по-скоро едно изчакване за това кой ще спечели и как ще спечели. Ще бъде, може би, една бавна година, прогнозира банкерът.

Българската борса, всички знаем, че е мъничка и докато не стане част от нещо по-голямо, по-дълбоко и по-устойчиво, не може да бъде сериозен фактор. Там по-скоро инвестират хора, които са изключително технически грамотни и разбират в дълбочина процесите, но нейното значение е ограничено.

По отношение на това да се инвестира, българите инвестират в недвижимости и депозити. Това е културната традиция у нас. Всички други възможности са отворени, но те не са много популярни. Взаимни фондове, акции на други пазари, но това пак е работа за по-състоятелни хора, завърши експертът.