Един ден заралии ще отмарят на Луната. Общината в Стара Загора може да купи имот на земния спътник. Странната идея е на съветника Тихомир Томов, който предлага на кметството да закупи 50 декара лунен терен.Томов ще представи идеята си официално на някоя от предстоящите сесии на местния парламент, съобщи в. Новинар.

„Все още не съм разговарял с колегите от другите политически сили, но ще търся подкрепа сред по-младите съветници. Предложението сега може и да звучи нереалистично, но е важно да инвестираме в бъдещето”, коментира той своето нетрадиционно предложение пред Дарик.

Според съветника до момента само община Прага се е осмелила да закупи свой терен на Луната, а редица частни инвеститори вече са се сдобили с имоти на осеяната с кратери лунна повърхност.

Изчисленията на Томов показват, че вложението ще излезе около 1000 долара на местната хазна. „Рано или късно Земята ще се окаже тясна за нас, а лунният терен ще бъде инвестиция за бъдещето на старозагорци. Важно е да закупим стратегическо място, което да бъде от полза за общината след време", аргументира се той.

Въпреки че идеята на съветника може да се стори смешна на мнозина, немалко мислят другояче. Докато пазарът на имоти на Земята преживява една от най-тежките си кризи през последните десетилетия, този на Луната продължава да привлича интереса на любителите на извънземни недвижимости. Над 3000 чехи вече са горди собственици на космически имоти с обща площ от над 12 кв. км.

Американската компания Lunar Embassy досега пък е успяла да продаде имоти на Луната, Марс и Венера на 3.5 млн. души. Сред собствениците са няколко бивши американски президенти, знаменитости като Мадона, Том Круз, Клинт Истууд, Никол Кидман и др. Парцели на Луната притежават и различни институции като НАСА и израелските военновъздушни сили. „Лунни граждани” вече са станали и няколкостотин българи.